Od srijede, 8. do petka, 10. svibnja 2024. godine u Kinu Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u organizaciji Kulturnog kluba, uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske održat će se filmski program Europa u kinu kojim se obilježava 9. svibnja – Dan Europe.

U svom govoru u Parizu 1950., tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman predložio je novu vrstu političke suradnje za Europu, koja bi onemogućila ratove između europskih naroda. Schumanov prijedlog smatra se početkom današnje Europske unije. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.

Ovogodišnje izdanje programa Europa u kinu donosi besplatni trodnevni filmski program sa 6 popularnih kino-hitova. Program u srijedu, 8. svibnja u 18:15 otvara francuska romantična komedija Udar sreće. Jubilarni pedeseti film u karijeri velikog redatelja Woodyja Allena, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, romantična je komedija o Fanny i Jean koji se na prvi pogled čine idealnim bračnim parom, ali Fannyin slučajni susret s kolegom iz srednje škole poremetit će njihovu bračnu dinamiku. U petak, 10. svibnja u 20:30 prikazuje se romantična komedija Palo lišće, posljednji film Akija Kaurismäkija o dvoje usamljenih ljudi, Ansi i Holappi, koji se slučajno susreću u helsinškoj noći i pokušavaju pronaći prvu, jedinu i najveću ljubav svojih života.

U četvrtak, 9. svibnja na Dan Europe u 18:30 sati prikazuje se hrvatska romantična komedija Sedmo nebo redateljice Jasne Nanut s Krešimirom Mikićem, Ivom Jerković i Ivom Mihalić u naslovnim ulogama u duhovitoj i iskričavoj priči o ljubavi, braku i vjernosti. U četvrtak, 9. svibnja u 20:15 prikazuje se Okus ljubavi – francuska romantična drama koja je na Cannesu nagrađena nagradom za najbolju režiju, a odabrana je i kao francuski kandidat za nagradu Oscar. Film donosi priču iz 1885. godine o slavnom kuharskom dvojcu Eugénie (Juliette Binoche) i Dodinu (Benoît Magimel), njihovom romantičnom odnosu i Eugénienom odbijanju braka zbog vlastite slobode i emancipacije. No Dodina to neće spriječiti da je pokuša razuvjeriti.

U petak, 10. svibnja u 18:30 sati prikazuje se francuska romantična drama Jeanne du Barry, film koji je svečano otvorio festival u Cannesu, s Johnnyjem Deppom i Maïwenn u naslovnim ulogama, o zakulisnim igrama na dvoru kralja Luja XV. te njegovoj romansi s velikom zavodnicom Jeanne Vaubernier. U petak, 10. svibnja u 20:30 prikazuje se poljsko romantično remek-djelo Na selu redateljskog para Welchman – po svemu začudno filmsko ostvarenje, strukturalno savršen spoj filmske priče s likovnom umjetnošću, o mladoj Jagni uhvaćenoj između sukobljenih strasti bogatog zemljoposjednika, njegovog najstarijeg sina i ostalih muškaraca u ruralnoj poljskoj sredini. Njezino opiranje svakome od njih izazvat će tragične posljedice.

Ovogodišnje izdanje programa Europa u kinu želi skrenuti pozornost na Europske izbore koji će se u Hrvatskoj održati 9. lipnja 2024. Birači u Hrvatskoj izabrat će 12 zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu, zakonodavnom tijelu Europske unije koje donosi zakone koji utječu na sve: velike zemlje i male zajednice, moćna poduzeća i mlada novoosnovana poduzeća, kako na globalnoj, tako i na lokalnoj razini, a bavi se onime što je važno većini ljudi: okolišem, sigurnošću, migracijama, socijalnim politikama, pravima potrošača, gospodarstvom, vladavinom prava i mnogim drugim temama. Europska unija se u sve složenijem, nestabilnijem i međusobno povezanom svjetskom okruženju suočava s globalnim izazovima s kojima se nijedna država članica EU-a ne može sama uspješno nositi. Suočavanje s brojnim izazovima oko nas nije lagan zadatak, a svojim glasom možete utjecati na smjer kojim ćemo se kretati. Sve informacije o glasanju na Europskim izborima potražite na www.europski-izbori.eu.

Program Europa u kinu moguće je pratiti na web-stranicama www.europaukinu.eu, www.kinometropolis.eu, www.msu.hr, facebook-stranicama www.facebook.com/europaukinu.eu i www.facebook.com/KinoMetropolis te Instagramu www.instagram.com/kinometropolis. Ulaz na projekcije je slobodan, a preporučuje se da posjetitelji dođu na vrijeme kako bi zauzeli mjesta u dvorani Kina Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.