U veljači 2024. u Kinu Metropolis u MSU-u prikazuje se dobitnik velike nagrade žirija u Cannesu i 5 nominacija za Oscara Zona interesa – fascinantan film o zapovjedniku Auschwitza Rudolfu Hössu, njegovoj supruzi Hedwigi, samoprozvanoj kraljici Auschwitza, koji nastoje izgraditi idiličan život za svoju obitelj u kući smještenoj tik do bodljikave žice logora. Glazer je napravio film istinske ljudske patnje u kojem samo čujemo udaljene jecaje, vidimo zloslutni dim, ali i opipavamo bilo krvnika, naizgled mirno no električno jezivo i izvantjelesno. Novi naslov je i Uboga stvorenja, film Yorgosa Lanthimosa nominiran za 11 Oscara i 11 Zlatnih globusa sa zvjezdanom glumačkom podjelom, o mladoj Belli koja je djetinjstvo provela pod stakleni zvonom, a kada se u nju zaljubljuje razuzdani odvjetnik Duncan oni kreću u vrtložnu avanturu po kontinentima. Repertoarni novitet je i romantična drama Prošli životi, nominirana za 2 Oscara i 5 Zlatnih globusa o dvoje prijatelja iz djetinjstva koji se ponovno susreću nakon dva desetljeća u New Yorku te se tijekom sudbonosnih sedam dana suočavaju s vlastitim poimanjem sudbine, ljubavi i životnih odluka koje su donijeli. Novi naslov je i Stranci o scenaristu Adamu (Andrew Scott) i tajanstvenom Harryju (Paul Mescal), dubokom odnosu koji se među njima razvija te transcendentalnom promišljanju vlastitih roditelja, njihovih odluka, strahova, želja i žaljenja.

Prikazuje se i pobjednik filmskog festivala u Cannesu, nominiran za 5 Oscara te jedan od najhvaljenijih filmova godine – Anatomija pada o ženi osumnjičenoj za ubojstvo supruga i njihovom slijepom sinu koji se, kao jedini svjedok događaja, nalazi usred moralne dvojbe. Za Valentinovo se prikazuje Udar sreće – jubilarni pedeseti film u karijeri velikog redatelja Woodyja Allena, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, romantična je komedija o Fanny i Jean koji se na prvi pogled čine se idealnim bračnim parom, ali školski kolega iz prošlosti poremetit će njihov odnos. Na repertoaru je i nagrađivana drama Crveno nebo njemačkog redatelja Christiana Petzolda (Undine, 2020.) o četvero mladih koji ostaju zarobljeni u vikendici u baltičkoj idili u kojoj će rasplamsale emocije i same dosegnuti točku izgaranja. Novi naslov je i regionalni kino hit, i trenutno najgledaniji film u hrvatskim kinima – Nedelja, inspiriran istinitim događajima o životu Džeja Ramadanovskog, beogradskog pjevača romskog podrijekla, koji je bio jedan od najomiljenih pjevača narodne glazbe u regiji. Film obrađuje njegov život od najranije mladosti pa sve do velikog uspjeha koji je ostvario. Prikazuje se i nagrađivani čileanski dokumentarac Beskrajno sjećanje – dirljiv i autentičan film o ljubavi, sjećanju i nadi koji prati zadjnih deset godina života slavnog čileanskog novinara Augusta Góngora oboljelog od Alzheimerove bolesti i njegove partnerice, glumice i bivše ministrice kulture Pauline Urrutie. Izrazito emotivan film, zaokružuje nježnu sliku dugotrajnog i čvrstog ljubavnog odnosa kojeg otkrivaju sitne geste i pogledi, ali i strahovi i otuđenje.

Novi domaći naslov je triler redatelja Igora Mirkovića – Slatka Simona, koji donosi fascinantnu opsesivno-erotsku priču o opskurnoj firmi za seks-chat u Zagrebu, čiji djelatnici zavode muškarce na internetu pod lažnim identitetom zavodljive slatke Simone. Ali kad Bobo, jedan od klijenata, odluči da će ostaviti sve zbog Simone, situacija ubrzo eskalira u neočekivanom smjeru. Na repertoaru je i hrvatski kino-hit Samo kad se smijem redateljice Vanje Juranić, koja je na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojila Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu (Tihana Lazović) te nagradu Kino Mreže, a donosi priču o Tini koja živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali, ali kada izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće, suprug Frane (Slavko Sobin) počinje pokazivati negodovanje, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije. Prikazuje se i Snajka: Dnevnik očekivanja – participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Ovaj izuzetno osoban film redateljice Tee Vidović Dalipi razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa i kulturnog rasizma.

+++++

Raspored svih projekcija i ulaznice potražite na: www.kinometropolis.eu

Cijena ulaznice u redovitom programu: 4 € (2 EUR za studente, učenike i umirovljenike – popust se ostvaruje kupnjom ulaznice na blagajni kina)

Program se odvija uz potporu Grada Zagreba, Europa Cinemas i HAVC-a.