Drama, Srbija, Hrvatska, 79′, 2022, red. Dušan Zorić, Matija Gluščević, gl. Ksenija Marinković, Isidora Simijonović, Boris Isaković

U vrelini ljetnih dana, Draginja pronalazi tijelo mrtve žene koja podsjeća na nju. Draginja unajmljuje lažnog muža kako bi se pokazala pred prijateljima. U hladnoći zimske noći, Draginja luta ulicama grada u potrazi za izgubljenim pamćenjem. Kroz tri različita života, jedna sredovječna žena pokušava da iskoči iz svoje kože.

Nadrealistična psihodrama fokusirana je na temu identiteta, preciznije, na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi. Filmska forma slijedi tri metamorfoze jedne žene, sve u izvedbi Ksenije Marinković, koja luta Beogradom i njegovim opskurnim zakutcima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože.

U svom dugometražnom debiju mladi dvojac Zorić – Gluščević, kako sami naglašavaju, ključnu figuru svog odrastanja – majku – vide sasvim novim očima. Odrastanje i fizičko udaljavanje im proširuje horizonte i oni odlučuju režirati djelo koje usložnjava inače okrnjenu predodžbu o sredovječnim ženama.

Film je svjetsku premijeru imao u Tjednu kritike u Veneciji, gdje je nominiran za najbolji film, a uz originalnost koncepta i režije posebno je hvaljen nadahnut i zaigran nastup Ksenije Marinković, koja je odigrala cijeli niz osobnosti, ostajući – osobnom! U sve tri (pa i više) svoje inkarnacije, Ksenija kao Draginja vlada filmskim platnom. Čini se, ovo je njezin glumački tour de force. Svaka joj gesta i izraz lica plijene glumačkom kreacijom.

➡️ Projekcija 19. siječnja je besplatna za publiku – ulaz je slobodan. Film se prikazuje u sklopu druge edicije Zimskog izdanja, festivala u organizaciji Mreže festivala Jadranske regije.