Dokumentarni, 156′, 2021, Italija, Belgija, Nizozemska, Japan, Kina, Njemačka, red. Giuseppe Tornatore

Dokumentarac o legendarnom filmskom skladatelju Enniju Morriconeu (Rim, 10. studenoga 1928. – Rim, 6. srpnja 2020) koji je svjetski ugled stekao suradnjom s redateljem Sergiom Leoneom (Za šaku dolara, 1964; Za dolar više, 1965; Dobar, loš, zao, 1966; Bilo jednom u Americi, 1984), a u karijeri je skladao glazbu za preko pet stotina filmova (Nebeski dani, 1978; Misija, 1986; Nedodirljivi, 1987; Malèna, 2000, Mrska osmorka, 2015) Višestruko je nagrađivan priznanjima – Oscar, BAFTA, Zlatni globus, David di Donatello itd. U dokumentarcu kojeg potpisuje, prema Morriconeovim riječima – jedini redatelj zbog kojeg bi izišao iz mirovine, o njemu među ostalima govore: Clint Eastwood, Quentin Tarantino, John Williams, Hans Zimmer, Oliver Stone, Terrence Malick, Dario Argento, Kar-Wai Wong, Bernardo Bertolucci i drugi.

O redatelju: Giuseppe Tornatore (Bagheria, 1956), filmski redatelj, scenarist, producent i montažer radnja čijih se filmova često odigrava na Siciliji, a i sadrže mnoge autobiografske elemente. Među raznim nagradama koje je osvojio, uključene su i najprestižnije poput Zlatnog globusa, posebne nagrade žirija na Filmskom festivalu u Cannesu, BAFTA-e, Europske filmske nagrade, Nagrade David di Donatello i Nagrade Pasinetti na Venecijanskom filmskom festivalu. Izbor iz filmografije: Kino Raj (Nuovo Cinema Paradiso, 1988), Čista formalnost (Una pura formalità, 1994), Malèna (2000), Baarìa (2009), Najbolja ponuda (La migliore offerta, 2013).

European Cinema Night: Noć europskog filma u Kinu Metropolis odvija se pod pokroviteljstvom Europa Cinemas i MEDIA programa. Europa Cinemas je europska kino-mreža osnovana 1992. godine s ciljem podupiranja nezavisnih kino-prikazivača i nezavisne europske filmske produkcije, a Kino Metropolis spada u nekolicinu hrvatskih kina koja su članica ove europske kino-mreže. Noć filma jedan je od najpopularnijih filmskih događaja u cijeloj Europi, pa tako i u Kinu Metropolis, za koju se uvijek tražila karta više.

➡ Ulaz besplatan! (Besplatne ulaznice preuzimaju se na blagajnu MSU-a)
➡ Film se prikazuje u programu Noć europskog filma
➡ Film se prikazuje uz potporu Europa Cinemas i Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu