Biografska povijesna drama, Francuska, 113′, 2023, red. Maïwenn, gl. Johnny Depp, Maïwenn, Melvil Poupaud

Film koji je svečano otvorio ovogodišnji festival u Cannesu i kojeg je do danas samo u francuskim kinima pogledalo gotovo 800.000 ljudi. Jeanne Vaubernier, djevojka iz radničke klase odlučna da se uspinje na društvenoj ljestvici, koristi sav svoj šarm kako bi pobjegla iz siromaštva. Njezin ljubavnik, grof du Barry, nakon što se obogatio zahvaljujući njezinim ljubavnim spletkama, želi je predstaviti kralju pa uz pomoć utjecajnog vojvode de Richelieua osmisli njihovo upoznavanje. No njihov prvi susret nadmaši sva njegova prvotna očekivanja, jer za kralja Luja XV. i Jeanne to će biti ljubav na prvi pogled. S kurtizanom, kralj će iznova otkriti glad za životom, i to toliko da više ne može zamisliti svoj život bez nje pa je odlučuje imenovati službenom miljenicom. A rezultat svega je, naravno, skandal. Jer baš nitko drugi ne želi djevojku s ulice na dvoru.

Film se prikazuje u programu Europa u kinu koji se održava u organizaciji Kulturnog kluba uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske s ciljem obilježavanja Dana Europe, promoviranja europskih vrijednosti i zajedništva. Ovogodišnje izdanje programa Europa u kinu želi skrenuti pozornost na Europske izbore koji će se u Hrvatskoj održati 9. lipnja 2024. Birači u Hrvatskoj izabrat će 12 zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu, zakonodavnom tijelu Europske unije. Sve informacije o glasanju na Europskim izborima potražite na www.elections.europa.eu.

Program Europa u kinu moguće je pratiti na web-stranicama www.europaukinu.euwww.kinometropolis.eu te na facebook-stranicama www.facebook.com/europaukinu.eu i www.facebook.com/KinoMetropolis. Ulaz na projekcije je slobodan, a preporučuje se da posjetitelji dođu na vrijeme kako bi zauzeli mjesta u dvorani Kina Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.