(Corsage), drama, Austrija, Luksemburg, Njemačka, Francuska, 113′, 2022, red. Marie Kreutzer, gl. Vicky Krieps, Florian Teichtmeister, Katharina Lorenz

Beč 1877. Carica Elizabeta navršava 40 godina. Odvažna i tvrdoglava Sisi daleko je od nježne i nevine miljenice naroda kakvom je vidi javnost. Zapletena u čvor tjeskobe, opsesivnog bunta i nezadovoljstva svojom javnom slikom i političkom ulogom, Elizabeta pred sebe postavlja sve rigoroznije tjelesne izazove, a nemir je tjera na učestala putovanja Europom. Nagrađen za najbolju glumu u programu Izvjestan pogled u Cannesu, Korzet Marie Kreutzer obračunava se sa steriliziranom kičastom legendom o Sisi, kako bi ponudio iskreniji i kompleksniji uvid u život fascinantne carice.

Film se prikazuje u programu Europa u kinu koji se održava u organizaciji Umjetničke organizacije Metropolis i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Programom će se obilježiti Dan Europe koji se tradicionalno obilježava 9. svibnja na obljetnicu Schumanove deklaracije. U svom govoru u Parizu 1950. tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske – Robert Schuman predložio je novu vrstu političke suradnje za Europu, koja bi onemogućila ratove između europskih naroda. Schumanov prijedlog smatra se početkom današnje Europske unije. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.

Program Europa u kinu moguće je pratiti na web stranicama www.europaukinu.euwww.kinometropolis.hr, te na Facebook-stranicama www.facebook.com/europaukinu.eu i www.facebook.com/KinoMetropolis. Besplatne ulaznice moguće je preuzeti na blagajni Kina Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (Avenija Dubrovnik 17) od utorka, 25. travnja 2023. od 11 do 21 sat, a dodatne informacije o ulaznicama možete saznati na telefon Kina Metropolis 01 6052 700. Radno vrijeme blagajne Kina Metropolis je od utorak do petak od 11 do 21 sat te subotom i nedjeljom od 11 do 18 sati.