(Ich bin dein Mensch), futuristička romantična komedija, 105′, Njemačka, red. Maria Schrader, gl. Maren Eggert, Dan Stevens

Znanstvenica Alma radi u poznatom muzeju Pergamon u Berlinu. Kako bi dobila sredstva za svoja istraživanja, pristaje sudjelovati u nevjerojatnom eksperimentu. Tri će tjedna živjeti s humanoidnim robotom Tomom koji bi se, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, trebao pretvoriti u savršenog životnog partnera za nju. Ovaj stroj u (privlačnom) ljudskom obliku stvoren je da usreći Almu. Iz ove premise razvit će se tragikomedija koja istražuje ideje ljubavi i čežnje i postavlja pitanje što to ljude čini posebnima.

O redateljici:

Višestruko talentirana Maria Schrader, glumica nagrađena Srebrnim medvjedom i uspješna redateljica, istoimenu priču Emme Braslavsky obogaćuje sugestivnom snagom filma. Istančanim osjećajem za pravu glumačku ekipu i kemiju između glumaca, na zanimljiv način na scenu postavlja nejednake protagoniste, čime dobiva izuzetno produktivno polje za istraživanje ugodnog i jezivog između analize i osjećaja. Ispostavlja se na posljetku da poezija ipak može koristiti lijevu hemisferu mozga, koja je uglavnom odgovorna za logiku. Glumica Maren Eggert nagrađena je Srebrnim medvjedom na Festivalu Berlinale za najbolje glumačko ostvarenje u glavnoj ženskoj ulozi. Film je nominiran za Njemačku filmsku nagradu u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju, najbolji scenarij i najbolju mušku i žensku glavnu ulogu.

Europska noć filma 2021.

Europska noć filma i ove godine tradicionalno se obilježava u Kinu Metropolis pod pokroviteljstvom Europa Cinemas i MEDIA programa. Europa Cinemas je europska kino mreža osnovana 1992. godine s ciljem podupiranja nezavisnih kino prikazivača i nezavisne europske filmske produkcije, a Kino Metropolis spada u nekolicinu hrvatskih kina koja su članica ove europske kino mreže. Noć filma jedan je od najpopularnijih filmskih događaja u cijeloj Europi pa tako i u Kinu Metropolis za koju se uvijek tražila karta više.

❗️Projekcija 10. prosinca je popunjena i više nema slobodnih mjesta. Film će biti dodan na redoviti program Kina Metropolis.

❗️Projekcija je besplatna, a ulaz u Kino Metropolis i MSU moguć je isključivo uz predočenje COVID potvrde.