(Chłopi), animirana drama, Poljska, 115′, 2023, red. Dorotea Welchman, Hugh Welchman, gl. Kamila Urzędowska, Robert Gulaczyk, Mirosław Baka

Jagna je djevojka odlučna u namjeri da sama upravlja svojim životom, bez obzira na ograničenja 19. stoljeća na poljskom selu – mjestu uzavrelih tračeva i dugogodišnjih zavada koje na okupu drže ponos, tradicija i patrijarhat. Kad se Jagna nađe uhvaćena između sukobljenih strasti bogatog zemljoposjednika, njegovog najstarijeg sina i ostalih muškaraca, njezino opiranje svakome od njih izazvat će tragične posljedice za zajednicu kojoj svi pripadaju. Na selu je po svemu začudno filmsko ostvarenje, strukturalno savršen spoj filmske priče s likovnom umjetnošću. U film je utkano 56 tisuća slika koje su animacijom oživjele poljsko selo s kraja 19. st. I premda se film razlistava poput slikovnice, prateći ritam godišnjih doba i konturirajući obrise svakodnevice seoskoga načina života, ono što tematski donosi pred gledatelje daleko je od bajke. U svijetu suvremene kinematografije ime redateljskog para Welchman nije nepoznanica. Nakon animirane uspješnice o životu čuvenoga flamanskog slikara Vincenta van Gogha (Loving Vincent, 2017.), koja je svojevremeno bila nominirana za Oskara, Dorota Kobiela i Hugh Welchman potpisuju novi scenarij i režiju za animiranu dramu Na selu, snimljenu prema romanu Seljaci nobelovca Wladyslawa Reymonta.

Film se prikazuje u programu Europa u kinu koji se održava u organizaciji Kulturnog kluba uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske s ciljem obilježavanja Dana Europe, promoviranja europskih vrijednosti i zajedništva. Ovogodišnje izdanje programa Europa u kinu želi skrenuti pozornost na Europske izbore koji će se u Hrvatskoj održati 9. lipnja 2024. Birači u Hrvatskoj izabrat će 12 zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu, zakonodavnom tijelu Europske unije. Sve informacije o glasanju na Europskim izborima potražite na www.elections.europa.eu.

Program Europa u kinu moguće je pratiti na web-stranicama www.europaukinu.euwww.kinometropolis.eu te na facebook-stranicama www.facebook.com/europaukinu.eu i www.facebook.com/KinoMetropolis. Ulaz na projekcije je slobodan, a preporučuje se da posjetitelji dođu na vrijeme kako bi zauzeli mjesta u dvorani Kina Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.