Art-drama, Slovenija, Italija, Hrvatska, red. Martin Turk

Atmosferična i intimna drama o odrastanju, krhkosti, ljubomori, erotici i neizbježnom procesu prihvaćanja činjenice da se svijet mijenja, a život ide dalje. Radnja filma smještena je u mirni gradić pokrajine Dolenjske i prati mladog i samoživog Klementa (Matija Valant), inače perspektivnog tenisača, koji se zaslugom starijeg brata Petera (Tine Ugrin) i njegove djevojke Sonje (Klara Kuk) našao na važnoj životnoj prekretnici. Klement osjeća ljutnju prema zavodljivoj djevojci svog starijeg brata koja je unijela radikalnu promjenu u njihove živote, no istovremeno je i beznadno očaran njenom ženstvenom senzualnošću. Zbunjen do tada nepoznatim emocijama i opsjednutošću Sonjom, Klement pokušava izbalansirati destruktivni unutarnji kaos.

Slovensko-talijansko-hrvatska koprodukcija Ne zaboravi disati treći je dugometražni film slovensko-talijanskog redatelja Martina Turka koji je svoju premijeru imao na međunarodnom festivalu Alice nella città posvećenom mladim autorima. Film je prošle godine na Festivalu slovenskog filma nagrađen sa čak dvije prestižne nagrade. Nagradom Vesna za najbolji dugometražni igrani film i nagradom Vesna za najbolju fotografiju, koju je osvojio hrvatski direktor fotografije Radislav Jovanov Gonzo. Dosadašnja dugometražna redateljska ostvarenja Martina Turka uključuju filmove Nahrani me riječima (2012.), Dobar dan za posao (2019.) i dugometražni dokumentarni film Doberdob – Pobunjenički roman. Njegovi su filmovi predstavljeni na više od 100 filmskih festivala širom svijeta.

Film se prikazuje u programu Revije europskog filma koja se, u svojem osmom izdanju održava od 1. do 20. srpnja 2021., prigodom obilježavanja osme godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Ulaz na sve projekcije u sklopu revije je besplatan, no broj sjedala je ograničen pa pozivamo gledatelje da zauzmu svoja mjesta na vrijeme. Više informacija o programu Revije europskog filma doznajte na www.reuf.eu.