(Unrueh), romantična povijesna drama, Švicarska, 98′, 2022, red. Cyril Schäublin, gl. Valentin Merz, Clara Gostynski, Aleksej Evstratov

Unrueh (njem. nemir) je naziv za balansni kotačić koji regulira osnovne mehanizme sata i time posljedično odr(a)žava iluziju vremena, konstrukt koji revno asistira industrijama pri uspostavi kontrole i pritiska. S druge pak strane, nemiri iz filma Cyril Schäublin nagrađenog na ovogodišnjem Berlinaleu, odnose se na rastuću plimu anarhosindikalističkog pokreta u švicarskoj dolini Saint-Imier 1870-ih i 1880-ih. Tamo, u tvornici za izradu satova, grupa radnika (mahom žena) izložena je novim načinima organiziranja novca, vremena i rada po principu koji će desetljećima nakon postati poznat kao fordizam. Tlačena novim poretkom, mlada radnica Josephine priključuje se revoluciji gdje upoznaje kartografa Pjotra Kropotkina i s njim pokušava promijeniti novonastali režim. Njihov odnos postaje odraz šire slike, one koja prikazuje Zapadnu Europu na rubu preobrazbe, kako sije klice radničkih i feminističkih pokreta koji će procvasti u nadolazećem stoljeću.

Nagrade: Nagrada za režiju u sekciji Encounters na Berlin International Film Festival 2022.; Nagrada FIPRESCI Viennale 2022.; Nagrada Tiantian na Beijing International Film Festivalu 2022.

O Redatelju: Cyril Schäublin rođen je u Zürichu. Studirao je film na Akademiji Zhongxi u Pekingu i Njemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu. Režirao je igrane filmove Dene wos guet geit (Those Who Are Fine, 2017.) i Unrueh (Unrest, 2022.).