(Les passagers de la nuit), drama, Francuska, 111′, 2022., red. Mikhaël Hers, gl. Charlotte Gainsbourg, Quito Rayon Richter, Noa Abita…

Svibanj je 1981. i ulice Pariza pune su slavljenika nakon izborne noći, zrak je nabijen optimizmom i nadom. No Élisabet nije slavljenički raspoložena. Napustio ju je muž i ostavio je da se sama brine o njihovo dvoje djece. Ne znajući za poraz, Élisabet nalazi posao u kasnonoćnoj radioemisiji, a u okrilje svog doma prihvaća i novu članicu – tinejdžericu Talulu bez doma i obitelji. Iako će s njima ostati kratko, Talulah će ostaviti neizbrisiv trag u životima Élisabet i njezine djece. Ova lakonotna, optimistična drama premijerno je prikazana na Berlinaleu, a potom i u Karlovym Varyma.

O redatelju: Mikhaël Hers rođen je u Parizu 1975. Diplomirao je produkciju na filmskoj školi La Fémis, nakon čega je snimio tri uspješna kratka filma: Charell (2006.), Primrose Hill (2007.) i Montparnasse (2009.). Uspjehe je nastavio nizati i cjelovečernjim ostvarenjima: Memory Lane (Locarno Film Festival, 2010.), This Summer Feeling (Međunarodni filmski festival u Rotterdamu, 2016.), Amanda (Venecijanski filmski festival, 2018.).

➡ Film je u Kinu Metropolis prvi puta prikazan na Dan žena, 8. ožujka 2023. u programu Ženijalni dani