(Le Otto Montagne), drama, Italija, Belgija, Francuska, 147′, 2022, red. Felix van Groeningen i Charlotte Vandermersch, gl. Luca Marinelli, Alessandro Borghi

Jedanaestogodišnji pastir Bruno i gradski dječak Pietro naoko su posve različiti. No njihov sudbonosni susret jednog čarobnog ljeta u Alpama urodit će dubokim prijateljstvom koje će potrajati cijeli život. Tijekom godina njihovi se životni putevi razilaze. Bruno će ostati vjeran svojoj planini, a Pietro će proputovati svijet režirajući dokumentarne filmove. No uvijek će se iznova vraćati u tiho planinsko utočište svoga djetinjstva. Njihovi susreti pomoći će im da se suoče s ljubavi, gubitkom i svime što život nosi. Ova spektakularna drama redatelja Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch ovjenčana je Nagradom žirija u Cannesu.

O redateljima: Felix van Groeningen započeo je karijeru u kazalištu kao redatelj, glumac i dramaturg, a filmskoj režiji posvećuje se od 2004., kada snima svoj dugometražni debi Steve + Sky. Njegov film Alabama Monroe (2012.) bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Film Belgica (2016.) donio mu je nagradu za režiju na Sundanceu, a 2018. režira svoj prvi film na engleskom jeziku, Beautiful Boy, sa Stevenom Carellom i Timothéeom Chalametom. Charlotte Vandermeersch je kazališna, filmska i televizijska glumica rođena 1974. u Belgiji. Iza sebe ima 20-godišnju glumačku karijeru, a sudjelovala je i u pisanju scenarija za film Alabama Monroe (2012.), koji je nominiran za Oscara za najbolji strani film. Osam planina redateljski joj je prvijenac, a surežirala ga je s partnerom Felixom van Groeningenom.