(Pinocchio), 2019., Italija, 124′,  r. Matteo Garrone, gl. Roberto Benigni, Federico Ielapi, Rocco Papaleo, Massimo Ceccherini…

Vjerna filmska adaptacija slavne priče Pinokijeve pustolovine autora Carla Collodija o drvenoj lutki koja će oživjeti uz pomoć siromašnog i usamljenog rezbara drveta Geppetta. Poput svakog djeteta, Pinokio je znatiželjan o svijetu koji ga okružuje te ga upoznaje sistemom pokušaja i pogreške, naoružan nezasitnom dječjom hrabrošću. Redatelj Matteo Garrone svijetu Pinokija daruje vizionarsku dimenziju koja, baš poput knjige, donosi ujedno realističnu i fantastičnu pustolovinu smještenu u ruralnoj, bezvremenskoj, i neodoljivoj Italiji koja odiše zemljom, morem i farmama, donoseći univerzalnu poruku o osobnom rastu i učenju kroz život.

O redatelju:
Matteo Garrone rođen je 15. listopada 1968. godine u Rimu. Godine 1996. osvaja nagradu Sacher d’Oro pod pokroviteljstvom Nannija Morettija za svoj kratki film Silueta, a koji je u konačnici postao jedna od tri epizode njegovog prvog dugometražnog filma Land in Between. Godine 2008. osvaja Europsku filmsku nagradu i nagradu David di Donatello u kategoriji najboljeg redatelja za film Gomora. S filmom Reality iz 2012. godine osvaja nagradu Grand Prix na filmskom festivalu u Cannesu, a 2015. godine s filmom Tale of Tales ulazi u službenu kompeticiju za Zlatnu palmu. Njegov najnoviji film je Pinokio koji je svoju svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu.

Pinokio se prikazuje u Programu za djecu i mlade.