(After the Winter), drama, 101′, Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Francuska, red. Ivan Bakrač

Poslije zime, debitantski dugometražni film crnogorskog redatelja i scenarista Ivan Bakrača, drama je o prijateljstvu i lutanjima grupe mladih ljudi na životnim prekretnicama. Petero prijatelja iz djetinjstva u kasnim dvadesetima, koji sada žive na različitim krajevima bivše Jugoslavije, trude se održati svoje prijateljstvo unatoč udaljenosti koja ih dijeli. Suprotstavljaju se patrijarhalnom nasljeđu, ignorirajući posljedice rata i osiromašenog gospodarstva. Jedne godine njihova bezbrižna eskapistička mladost naprasno završava.

Kroz priču o neraskidivom prijateljstvu film se uz puno humora i iskrenosti dotiče tema specifičnih za filmove o odrastanju, poput želje za odgađanjem sazrijevanja, otpora prema tradicionalnim ulogama, ljubavnih brodoloma, intimnosti i party kulture, a sjajna epizoda u kojoj je prijateljstvo Mladena (Momčilo Otašević) i Bubi (Maja Šuša) stavljeno na kušnju daje odgovor na vječno pitanje: je li iskreno muško-žensko prijateljstvo moguće?

O redatelju:

Ivan Bakrač (Nikšić, 1987) redatelj je i selektor Filmskog festivala Herceg Novi. Režirao je i napisao više kratkih i srednjometražnih ostvarenja koja su prikazana i nagrađivana na brojnim međunarodnim festivalima. Njegov dugometražni prvijenac Poslije zime (2021) razvijan je na radionici Moj prvi scenarij u sklopu Zagreb Film Festivala, na čijem je 19. izdanju sudjelovao kao član kratkometražnog žirija.