Drama, 101′, BiH, Austrija, Rumunjska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Francuska, Norveška, Turska, red. Jasmila Žbanić

Četvrti cjelovečernji igrani film redateljice Jasmile Žbanić, nedavno ovjenčan s čak tri nagrade Europske filmske akademije – za najbolji film, najbolju režiju i najbolju glumicu (Jasna Đuričić), kroz perspektivu srednjoškolske profesorice Aide, angažirane kao prevoditeljice za UN, govori o genocidu u Srebrenici. Na izrazito senzibilan i pažljiv način film progovara o tragediji koja se nikada nije trebala dogoditi i o katastrofi koja ne smije biti zaboravljena. Quo vadis, Aida? potvrda je redateljičine uspješne karijere započete Zlatnim medvjedom nagrađenom Grbavicom, ali i njezina interesa za prikazivanjem traumatičnih iskustava žena tijekom rata. Zasad posljednji naslov u tom nizu donio joj je i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

➡ Quo Vadis, Aida? prikazuje u suradnji sa Zagreb Film Festivalom, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Nagradom publike LUX 2022. Ulaz na projekciju je slobodan!

? Nagrada publike LUX, koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas, skreće pozornost na filmove koji podižu svijest o aktualnim europskim društvenim i političkim pitanjima. O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika. Konačni poredak određuje se zbrojem njihovih glasova, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50 posto ocjene. Popis kina u kojima se održava program dostupan je na web-stranici Zagreb Film Festivala, a publika do 25. svibnja 2022. može ocijeniti filmove na službenoj web-stranici Nagrade publike LUX.