Drama, 125′, 2022, Rumunjska, Francuska, Belgija, Švedska, red. Cristian Mungiu, gl. Marin Grigore, Judith State, Macrina Barladeanu

Nekoliko dana prije Božića, a nakon što je dao otkaz u Njemačkoj, Matthias se vraća u svoje multietničko selo u Transilvaniji. Želi čim više biti uključen u obrazovanje i odgoj vlastitog sina Rudija, kojeg je predugo ostavio na skrb majci Ani te na taj način osloboditi dječaka neriješenih strahova koji ga more. Matthias je istovremeno preokupiran i svojim ostarjelim ocem Ottom, a također bi se želio vidjeti i sa svojom bivšom ljubavnicom Csillom. Kada se u maloj tvornici u kojoj Csilla radi zaposli nekoliko novih radnika, mir zajednice biva narušen, a na površinu započinju izlaziti frustracije, konflikti i strasti koje su se dugo skrivale ispod tobožnjeg razumijevanja i mira.

R.M.N. Stanje nacije novi je film Cristiana Mungiua, Zlatnom palmom nagrađenog redatelja filma 4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana (2007) te jednog od začetnika novog vala rumunjske kinemaografije. Premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je bio istican kao jedan od najboljih filmova službene selekcije.