Drama, 89′, 2021, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, red. Adis Bakrač, gl. Faketa Salihbegović-Avdagić, Nermin Omić, Irina Dobnik, Armin Omerović, Ejla Bavčić, Suada Ahmetašević, Sanjin Arnautović, Alija Aljović

U ljeto 1993. grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku.  Švedski Crveni križ izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i sredovječni bračni par Derviša i Adem. Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid kojoj je muž migrant ubijen i usprkos jezičnoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna. Kad rat u Bosni završi, Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom, pritom skupljajući ljekovite trave za svoju prijateljicu.

O redatelju: 

Adis Bakrač (Bihać, 1974), diplomirao režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 1999. Po završetku Akademije počinje režirati u kazalištu, ali i igrane i dokumentarne filmove, te se aktivno bavi televizijskom i radijskom režijom. Potpisnik je filmova – kratkometražnog Igraj do kraja (2002) te nagrađivanog dugometražnog Ostavljeni (2010).

➡ Film se prikazuje u programu Pula u Zagrebu po promotivnoj cijeni od 15 kuna (1,99 EUR)