(Triangle of Sadness), drama, 142′, 2022, red. Ruben Östlund, gl. Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Zlatko Burić, Vicki Berlin, Henrik Dorsin…

Modeli Carl i Yaya pozvani su na luksuzno krstarenje u društvu ultrabogataša – ruskog oligarha, britanskih trgovaca oružjem i ekscentričnog kapetana alkoholičara (Woody Harrelson) koji citira Marxa. Isprva sve izgleda savršeno poput Instagrama. No sprema se oluja i luksuznu večeru s kapetanom kvari masovni napad morske bolesti. Dio putnika i posade završava nasukan na pustom otoku. Otkrivši da samo jedno od njih zna kako uloviti ribu, hijerarhija među unesrećenicima najednom se izvrće. Trokut tuge razuzdana je satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je svom redatelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu. Film je osvojio i 4 Europske filmske nagrade uključujući nagradu za najbolji europski film, najbolju režiju, najbolji scenarij i najboljeg europskog glumca koja je dodijeljena hrvatskom glumačkom veteranu Zlatku Buriću. Film je prikazan i na Filmskom festivalu u Torontu, Karlovym Varima, BFI u Londonu, festivalu u Busanu i Hamburgu.

O redatelju: Ruben Östlund (1974) je redatelj, scenarist i montažer i jedan od najuzbudljivijih suvremenih filmaša. S producentom Erikom Hemmendorffom suosnivač je producentske tvrtke Plattform Produktion. Östlundova intrigantna ostvarenja nude pronicljivu i satiričnu socijalnu analizu današnjice. Östlundov proslavljeni film Turist (2014.) nominiran je za Zlatni globus, a filmovi Kvadrat (2017.) i Trokut tuge (2022.) donijeli su mu prestižnu Zlatnu palmu u Cannesu.